Składniki:
olej do głębokiego smażenia
3 ząbki czosnku
szczypior
1/2 łyżeczka papryki chilli
sos słodko- pikantny chilli z butelki
Ciasto:
2 białka jaj
1 szkl. mąki uniwersalnej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. zimnej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 kg kurczaka
Przygotowanie:
1. Wymieszać składniki ciasta i odstawić do lodówki. Jeśli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody.
2. Pokroić kurczaka na większe kawałki. I wymieszać we wcześniej przygotowanym cieście, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
3. Rozgrzać wok bądź patelnie z głębokim dnem i smażyć kurczaka na złocisto w głębokim tłuszczu. Najlepiej osobno każdy kawałek, aby uniknąć sklejenia. Następnie odsączyć z kurczaka na papierowym ręczniku.
4. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, a na nim smażyć krótko posiekaną: papryczkę chilli, czosnek oraz szczypior.
5. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje. Kolejno dodać kurczaka, wymieszać i serwować na gorąco najlepiej z ryżem :)
SMACZNEGO !
5. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje. Kolejno dodać kurczaka, wymieszać i serwować na gorąco najlepiej z ryżem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz