18 lipca

THAI SWEET CHILI CHICKEN - KURCZAK SŁODKO PIKANTNY PO TAJSKU

Składniki:

olej do głębokiego smażenia
3 ząbki czosnku 
szczypior
1/2 łyżeczka papryki chilli 
sos słodko- pikantny chilli z butelki

Ciasto:

2 białka jaj
1 szkl. mąki uniwersalnej 
1/2 szkl. mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. zimnej wody
2 łyżki oleju rzepakowego 
1 kg kurczaka 

Przygotowanie:


1. Wymieszać składniki ciasta i odstawić do lodówki. Jeśli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. 

2. Pokroić kurczaka na większe kawałki. I wymieszać we wcześniej przygotowanym cieście, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa. 

3. Rozgrzać wok bądź patelnie z głębokim dnem i smażyć kurczaka na złocisto w głębokim tłuszczu. Najlepiej osobno każdy kawałek, aby uniknąć sklejenia. Następnie odsączyć z kurczaka na papierowym ręczniku. 

4. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, a na nim smażyć krótko posiekaną: papryczkę chilli, czosnek oraz szczypior.

5. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje. Kolejno dodać kurczaka, wymieszać i serwować na gorąco najlepiej z ryżem :)





SMACZNEGO ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger