15 kwietnia

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
ok.300g mąki ziemniaczanej 
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
3 jajka
sól, pieprz 

Sos pieczarkowy:
300g pieczarek 
1 cebula 
1 ząbek czosnku
30g masła klarowanego
10ml sosu sojowego (bezglutenowego)
sól, pieprz 
natka pietruszki lub kopru
* opcjonalnie 1/3 szklanka śmietany lub jogurtu greckiego

Przygotowanie:


1. Ziemniaki ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przecierać przez praskę do ziemniaków. 

2. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. 

3. Formować kotlety, opcjonalnie można obtoczyć w panierce z mąki kukurydzianej, ale nie koniecznie. Smażyć na maśle klarowanym. 

4. Podawać z sos pieczarkowy . 


1 komentarz:

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger