1,5 kg ziemniaków
ok.300g mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
3 jajka
sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
300g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
30g masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
30g masła klarowanego
10ml sosu sojowego (bezglutenowego)
sól, pieprz
natka pietruszki lub kopru
* opcjonalnie 1/3 szklanka śmietany lub jogurtu greckiego
1. Ziemniaki ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przecierać przez praskę do ziemniaków.
2. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
3. Formować kotlety, opcjonalnie można obtoczyć w panierce z mąki kukurydzianej, ale nie koniecznie. Smażyć na maśle klarowanym.
4. Podawać z sos pieczarkowy .
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń