16 kwietnia

JAJKA SMAŻONE W SKORUPKACH

Składniki: 
10 jajek 
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
5 łyżek bułki tartej (bezglutenowej)

sól i pieprz
koperek 

Przygotowanie:

1. Jaja ugotować na twardo. Ostudzić. Bardzo ostrym nożem przekroić wzdłuż. Wydrążyć je starając się nie uszkodzić skorupek. 
2. Jajko rozdrobnić widelcem bądź przecisnąć przez wyciskarkę do jajek. Wymieszać z 2 łyżkami masła, szczypiorkiem i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
3. Masę jajeczną przełożyć do skorupek, a wierzch posypać bułką tartą. 
4. Na patelni rozgrzać pozostałą część masła. Jajka smażyć układając jajka bułką tartą do dołu. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut. 
5. Można podawać na zimno i na ciepło. 


* Farsz można modyfikować dodając np. : pieczarki, suszone pomidory, łosoś itp. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger