Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
500ml oleju do smażenia na głębokim tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej do sklejenia papieru ryżowego
Sos chilli:
5 małych papryczkek chilli, jeśli chcemy aby sos był łagodniejszy nie dodajemy pestek
200g cukru
3-4 ząbki czosnku
3cm imbiru łyżki soku z limonki
1 łyżeczka soli
120ml octu
odrobina soli
380ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Farsz:
200g mielonego mięsa wieprzowego
150g świeżego mięsa z kraba, jeśli nie jest dostępny można zastąpić paluszkami krabowymi
150g krewetek
4 łyżki posiekanego czosnku
3/4 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
odrobina cukru
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
posiekana świeża kolendra
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Sos chilli - papryczki, czosnek oraz imbir posiekać. Wszystkie składniki oprócz mąki zagotować w garnku przez ok 8min. Skrobie ziemniaczną rozrobić z niewilką ilością zimnej wody, a następnie dodać do sosu, trzymając na ogniu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos można przelać do słoiczków. Gotowy do podania jest po ostygnięciu.
2. Farsz- wieprzowinę, krewetki oraz paluszki krabowe posiekać na drobne kawałki.Podsmażyć je na łyżce oleju wraz z czosnkiem. Po chwili dodać sos rybny, cukier oraz sossojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę. Chwilę
poddusić.
3. Papier ryżowy zanurzyć osobno w ciepłej wodzie. Na namoczony papier ryżowy układać farsz na brzegu. Złożyć boki i zwijać w rulonik. Na końcu brzegi zwilżyć mąką rozrobioną z
poddusić.
3. Papier ryżowy zanurzyć osobno w ciepłej wodzie. Na namoczony papier ryżowy układać farsz na brzegu. Złożyć boki i zwijać w rulonik. Na końcu brzegi zwilżyć mąką rozrobioną z
wodą, tak aby się nie rozklejały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz