31 stycznia

TAJSKIE KROKIETY

Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego 
500ml oleju do smażenia na głębokim tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej do sklejenia papieru ryżowego 

Sos chilli:
5 małych papryczkek chilli, jeśli chcemy aby sos był łagodniejszy nie dodajemy pestek 
200g cukru
3-4 ząbki czosnku 
3cm imbiru  łyżki soku z limonki
1 łyżeczka soli 
120ml octu 
odrobina soli  
380ml wody 
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz: 
200g mielonego mięsa wieprzowego 
150g świeżego mięsa z kraba, jeśli nie jest dostępny można zastąpić paluszkami krabowymi 
150g krewetek
4 łyżki posiekanego czosnku 
3/4 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki sosu sojowego jasnego 
odrobina cukru 
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku 
posiekana świeża kolendra 
olej do smażenia 

Przygotowanie:

1. Sos chilli - papryczki, czosnek oraz imbir posiekać. Wszystkie składniki oprócz mąki zagotować w garnku przez ok 8min. Skrobie ziemniaczną rozrobić z niewilką ilością zimnej wody, a następnie dodać do sosu, trzymając na ogniu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos można przelać do słoiczków. Gotowy do podania jest po ostygnięciu.
2. Farsz- wieprzowinę, krewetki oraz paluszki krabowe posiekać na drobne kawałki.Podsmażyć je na łyżce oleju wraz z czosnkiem. Po chwili dodać sos rybny, cukier oraz sossojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę. Chwilę
poddusić.
3. Papier ryżowy zanurzyć osobno w ciepłej wodzie. Na namoczony papier ryżowy układać farsz na brzegu. Złożyć boki i zwijać w rulonik. Na końcu brzegi zwilżyć mąką rozrobioną z
 wodą, tak aby się nie rozklejały. 
W ten sposób przygotowane krokiety smażymy na głębokim  tłuszczu do uzyskania złotego koloru.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger