18 lipca

BRUSCHETTA

Składniki:

Do tego przepisu użyj aromatycznych, dojrzałych pomidorów. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, po prostu je ćwiartuj, nie przejmuj się blanszowaniem lub obieraniem ich.

6 dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
8 świeżych liści bazylii
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 bagietka francuska
60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:



1. Posiekaj pomidory, wymieszaj z czosnkiem, oliwą, octem, bazylią, solą i pieprzem.

2. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin i ocet balsamiczny.

3. Przekrój bagietkę na kawałki po przekątnej. Posmaruj po jednej stronie każdego plasterka oliwą z oliwek i umieść na blasze do pieczenia lub na patelni.

Gdy piekarnik osiągnie 230 ° C, ułóż bagietke w piekarniku i opiekaj przez 5 do 6 minut, aż lekko zrumieni się wokół krawędzi.
Upieczone bagietki natrzeć ząbkami czosnku i posypać ulubionymi ziołami, a na to układać salsę pomidorową.

* Uwaga, pomidory kochają sól; może być konieczne dodanie więcej, niż się spodziewasz.


SMACZNEGO!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger