Na dobry początek dnia ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych. Danie sycące, proste i zapewniające mnóstwo energii na cały dzień!
Składniki:
(przepis na 2 porcje)
woreczek dowolnego ryżu ( u mnie brązowy basmti)
2 banany
250 ml mleka ( ja użylam owsiane- bezglutenowe)
250 ml wody
szczypta cynamonu
łyżka miodu
suszoną żurawina (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ryż zalać wrzącą wodą , dodać cynamon i zagotować, aż ryż częściowo wchłonie płyn. Dolać mleko i gotować tak do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodać miód.
2. Przelać do miseczki, posypać jeszcze odrobiną cynamonu. Banana pokrojonego w plasterki ułożyć na wierzchu dania. Opcjonalnie można posypać suszoną żurawiną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz