25 stycznia

BANANOWY RYŻ NA MLEKU


Na dobry początek dnia ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych. Danie sycące, proste i zapewniające mnóstwo energii na cały dzień! 

Składniki:
(przepis na 2 porcje)

woreczek dowolnego ryżu ( u mnie brązowy basmti)
2 banany
250 ml mleka ( ja użylam owsiane- bezglutenowe) 
250 ml wody
szczypta cynamonu
łyżka miodu
suszoną żurawina (opcjonalnie) 


Przygotowanie:

1. Ryż zalać wrzącą wodą , dodać cynamon i zagotować, aż ryż częściowo wchłonie płyn. Dolać mleko i gotować tak do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodać miód. 

2. Przelać do miseczki, posypać jeszcze odrobiną cynamonu. Banana pokrojonego w plasterki ułożyć na wierzchu dania. Opcjonalnie można posypać suszoną żurawiną. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger