22 grudnia

PIEROGI BEZGLUTENOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

Ciasto:
ok.600 mąki Mix B Schaer
80g gorącej wody i 300 g wody o temperaturze pokojowej
2 jajka
szczypta soli 
odrobina cukru 
30g oleju 

Farsz:
500g kapusty kiszonej
duży słoik suszonych grzybów
1 duża cebula
sól, pieprz
majeranek, papryka ostra
czosnek granulowany
masło klarowane do smażenia



Przygotowanie:

Farsz: 
1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem. Następnie zlać sok z kapusty i przelać ją zimną wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Pokroić kapustę na mniejsze kawałki, aby nie była zbita. Odsączyć grzyby i kroić na podłużne paseczki. 

2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na łyżce masła klarowanego. Dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku przyprawami i smażyć na małym ogniu, aż do miękkości.

 
Ciasto:
1. Jajka zmiksować z gorącą wodą. Następnie dodać mąkę, sól, cukier i olej i pozostałą ilością wody. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. 

2. Rozwałkować wcześniej podsypując jeszcze odrobiną mąki. Wyciąć kółeczka. Nadziewać farszem i dokładnie skleić brzegi energicznym ruchem ręki. 

3.  Gotowe pierogi można zamrozić bądź gotować ok.10 min na małym ogniu we wcześniej osolonej wodzie. 



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger