25 lipca

WOŁOWINA W SOSIE OSTRYGOWYM NA SZYBKO!


Składniki:
ok.400g chudej wołowiny
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
4 łyżki sosu ostrygowego

2 główki czosnku 
1 papryczka chilli 
dymka do przybrania 
szczypta cukru trzcinowego

dodatki: 
ulubione warzywa - w moim przypadku była to cebula, pieczarki oraz brokuł



Przygotowanie:

1. Kawał mięsa najpierw poporcjować na szerokie paski i zmrozić je w zamrażalce przez ok 30 min można i dłużej , aby następnie łatwiej się kroiło mięso w cienkie plastry, a  w tym czasie przygotować marynatę.

2. Składniki marynaty wymieszać w misce,a ulubione warzywa pokroić na większe kawałki. W moim przypadku były to pieczarki oraz cebula pokrojona w piórka. Dodatkowo drobno posiekany szczypiorek do ozdoby oraz czosnek i chilli do smaku. 

3.  Wyjąć mięso z zamrażarki i pociąć na kawałki o grubości 5mm w poprzek włókien. I zanurzyć w marynacie na ok. 20 min. 

4. Do rozgrzanego woka wlać olej sezamowy i na rozgrzanym tłuszczu smażyć ulubione warzywa, czosnek oraz chilli. Następnie dodać kawałki mięsa i smażyć, aż lekko zbrązowieją. Przełożyć danie do półmisków i wierzch udekorować szczypiorkiem.


 Podawać z ryżem jaśminowym  lub makaronem ryżowym i ugotowanym brokułem ;) 


Smacznego! 





1 komentarz:

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger