23 lipca

DOMOWE LODY


Sezon na domowe lody uważam za otwarty! Najlepsze są lody wyrabiane w domu, bez wielkiej ilości cukru i bez zbędnych, sztucznych dodatków. A to kilka propozycji: 

Lody Bananowo-owocowe:

3 zamrożone wcześniej banany
1 szklanka dowolnych mrożonych owoców jagodowych np. malina, truskawka czy jagoda. 
* opcjonalnie można dodać 1/2 łyżeczki wanilii oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji


Lody Jogurtowe o smaku bazylii i cytryny:

250g jogurtu naturalnego
1/2 cytryny 
2 łyżki syropu bazyliowo-cytrynowego
kilka listków bazylii 
opcjonalnie erytrol lub coś do słodzenia


Lody jogurtowo-malinowo-truskawkowe:

120g malin 
240g truskawek 
1 banan
2 łyżki miodu 
200ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

1. Wszystkie owoce pokrojone na kawałki włożyć do woreczków i pozostawić do zmrożenia w zamrażarce. 

2. Zmrożone owoce zmiksować na drobno. 

3. Dodać miód, jogurt i miksować ponownie aż do uzyskania gładkiej masy.
Lody gotowe!! 

* Lody są gotowe do spożycia lub można włożyć je do pojemniczków i zmrozić jeszcze bardziej ;) 



Lody truskawkowe:

500g truskawek 
250ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie: 

Lody leśne z mlekiem kokosowym: 

400ml puszka mleka kokosowego ( porządnie chłodzimy przed podaniem, aby oddzielić śmietankę- tłuszcz od wody i korzystamy tylko z tłuszczu)
2 szklanki czerwonej porzeczki 
1 szklanka malin 
ok 5 łyżek ksylitolu lub 3 dojrzałe banany 

Lody czekoladowe z masłem orzechowym: 

400ml mleka kokosowego
1/4 szklanki miodu 
1/4 szklanki masła orzechowego
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka wanilii
1/4 łyżeczki soli 

Lody bakaliowe:
4 banany
szczypta: cynamonu i kardamonu 
mleko sojowe lub kokosowe 
2 łyżki masła orzechowego 
garść ulubionych orzechów
4 łyżki rodzynków lub żurawiny 
kilka suszonych moreli i daktyli 


Przygotowanie:

1. Owoce umyć.  Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować na gładką masę. Przelać do pojemników i schłodzić w zamrażalniku przez kilka godzin. 

* przed podaniem warto takie lody jeszcze raz przemielić w blenderze lub mikserze dla uzyskania gładkiej, delikatnej masy. 


PYCHOTA!!!



1 komentarz:

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger