4 dojrzałe banany
1 jajko
75g masła
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170g mąki orkiszowej
szczypta soli
dodatki:
tabliczka czekolady/ ulubione bakalie np. rodzynki / orzechy / suszone owoce
Przygotowanie:
1. Zmiksować jajka, masło oraz banany na gładką masę. Odstawić na 10 min.
2. Przyprawy: cynamon i kardamon wymieszać wraz z sodą oczyszczoną oraz solą.
3. Składniki mokre oraz suche połączyć. Następnie dodać owoce bądź pokruszoną czekoladę.
4. Masę przełożyć do keksówki i piec w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach.
* Jeśli ciasto przypieka się na górze to wtedy można je przykryć papierem do pieczenia.
* Po wyjęciu ciasta chwile niech ostygnie na kratce, aby podczas krojenia nie przywierało do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz