Pascha to tradycyjna, słodka potrawa, przygotowywana raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją zasadniczo z mleka, śmietany z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i bakalii. Oryginalny kształt to piramida - która symbolizować ma grób Chrystusa.
Składniki:
4l mleka 3,2%
1l śmietany 18%
16 żółtek
2 szkl. cukru pudru
2 kostki masła
bakalie ( mieszanka keksowa)
ekstrakt waniliowy
1 cytryna lub pomarańcza
ok.2 szkl. dowolnego alkoholu
dodatkowo potrzebne:
dowolne suszone owoce oraz orzechy do dekoracji
gaza do odsączenia twarogu
forma na paschę
Przygotowanie:
1. Bakalie zalać alkoholem - może być whisky, rum lub wódka. Niech przestoją przez całą noc, aby dobrze nasiąkły.
2. Mleko zagotować. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dodać do gotującego się mleka. Podgrzewać do momentu zwarzenia się mleka.
3. Powstałą masę przecedzić przez gazę założoną na sito i zostawić do całkowitego odsączenia twarogu. Zostawić do ostudzenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać twaróg, bakalie, wanilię i sok z cytryny.
5. Formę na paschę wyłożyć gazą. Przełożyć do formy całą masę, docisnąć aby wypełniła każdy brzeg foremki i wstawić do lodówki na noc.
6. Wyjąc z formy i udekorować według uznania ulubionymi suszonymi owocami i orzechami itp. Najlepiej trzymać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz