15 kwietnia

LEKKI SOS PIECZARKOWY

Sos pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Przeważnie każdy jest zrobiony na bazie pieczarek, oliwy, śmietany, czosnku, pietruszki i koperku, a czasem nawet z dodatkiem startego parmezanu. Mój przepis jest zdecydowanie w lżejszej wersji i gwarantuje, że smakuje równie dobrze jak ten tradycyjny. 

Składniki:

300g pieczarek 
1 cebula 
1 ząbek czosnku
30g masła klarowanego
10ml sosu sojowego (bezglutenowego)


sól, pieprz 
natka pietruszki lub kopru

* opcjonalnie 1/3 szklanka śmietany lub jogurtu greckiego


Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek. Czekać, aż się zarumienią na delikatny złoty kolor. 

2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dolać wodę i smażyć pod przykryciem ok. 7 min na wolnym ogniu.

3. Zdjąć z ognia i doprawić: solą, pieprzem oraz pietruszką lub koperkiem. Dodać sos sojowy. (Ja zawsze dodaje jeszcze odrobinę ostrej papryki i szczyptę vegety bezglutenowej.)


**Dla miłośników tradycyjnego sosu --> dodać  jogurt grecki bądź śmietanę ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger