Sos pieczarkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Przeważnie każdy jest zrobiony na bazie pieczarek, oliwy, śmietany, czosnku, pietruszki i koperku, a czasem nawet z dodatkiem startego parmezanu. Mój przepis jest zdecydowanie w lżejszej wersji i gwarantuje, że smakuje równie dobrze jak ten tradycyjny.
Składniki:
300g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
30g masła klarowanego
10ml sosu sojowego (bezglutenowego)
sól, pieprz
natka pietruszki lub kopru
* opcjonalnie 1/3 szklanka śmietany lub jogurtu greckiego
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek. Czekać, aż się zarumienią na delikatny złoty kolor.
2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dolać wodę i smażyć pod przykryciem ok. 7 min na wolnym ogniu.
3. Zdjąć z ognia i doprawić: solą, pieprzem oraz pietruszką lub koperkiem. Dodać sos sojowy. (Ja zawsze dodaje jeszcze odrobinę ostrej papryki i szczyptę vegety bezglutenowej.)
**Dla miłośników tradycyjnego sosu --> dodać jogurt grecki bądź śmietanę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz