21 lutego

LUKIER I JEGO WARIANTY SMAKOWE

LUKIER PODSTAWOWY:
2 białka, 300g cukru pudru, sok z połowy cytryny

LUKIER POMARAŃCZOWY:
2 łyżki cukru pudru, 100ml soku pomarańczowego, 100g lukru podstawowego i szczypta kurkumy

LUKIER TRUSKAWKOWY:
2 łyżki cukru pudru, 100g mrożonych truskawek, 100g lukru podstawowego i sok z połowy cytryny

LUKIER JAGODOWY:
2 łyżki cukru pudru, 50g mrożonych truskawek, 100g lukru podstawowego i 150ml soku z cytryny


Przepis ogólny:

1. Cukier puder przesiać przez sitko, tak aby nie miał żadnych grudek.
2. Białko lekko ubić trzepaczką, tak aby się spieniły.
3. Dodać cukier puder i sok z cytryny. Ucierać, aż masa będzie gładka.
4. Gęstość można regulować. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj więcej cukru pudru, jeśli jednak za rzadki soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger