16 stycznia

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI





Składniki:
(przepis na 4 porcje)

3 czerwone papryki
1 pomidor
1 mała cebula
400ml bulionu warzywnego ( ja dodaje bezglutenowy) 
50g serka topionego o smaku paprykowym
100g serka mascarpone

natka pietruszki
tymianek
2 ząbki czosnku
papryka ostra chilli w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
sół, pieprz 



Przygotowanie:

1. Paprykę myjemy, kroimy na 4 części usuwając gniazda. Piekarnik rozgrzewamy do 220°. Układamy na blaszce kawałki papryk skrapiając je oliwą i pieczemy przez około 25 min. 


2. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę. 

3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.


4. Dodajemy paprykę wraz z pokrojonym pomidorem, tymianek i pietruszkę. Podlewamy  bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem około 20-30min.

    5. Dodajemy serek topiony oraz mascarpone. Miksujemy całość na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem oraz chilli do smaku. Gotowy krem udekorować kleksem z serka mascarpone. Aby krem był bardziej sycący można podać go z grzankami. 



     Smakowitości !





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2014 Głodomola , Blogger