Składniki:
(przepis na 4 porcje)
3 czerwone papryki
1 pomidor
1 mała cebula
400ml bulionu warzywnego ( ja dodaje bezglutenowy)
50g serka topionego o smaku paprykowym
100g serka mascarpone
natka pietruszki
tymianek
2 ząbki czosnku
papryka ostra chilli w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
sół, pieprz
Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, kroimy na 4 części usuwając gniazda. Piekarnik rozgrzewamy do 220°. Układamy na blaszce kawałki papryk skrapiając je oliwą i pieczemy przez około 25 min.
2. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
4. Dodajemy paprykę wraz z pokrojonym pomidorem, tymianek i pietruszkę. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem około 20-30min.
5. Dodajemy serek topiony oraz mascarpone. Miksujemy całość na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem oraz chilli do smaku. Gotowy krem udekorować kleksem z serka mascarpone. Aby krem był bardziej sycący można podać go z grzankami.
Smakowitości !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz