16 stycznia

LECZO KLASYCZNE

LECZO prosta potrawa z papryki, cebuli, pomidorów oraz w mojej wersji cukinii. Jeśli ktoś lubi można dodać także pieczarki. Do przygotowania takiego dania używam najczęściej sezonowych warzyw z dodatkiem mięsa. Zazwyczaj wykorzystuje do tego kiełbasę, ale można użyć również boczek lub mięso mielone.


Składniki:

2 łyżki oliwy extra vergine
1 duża cebula
300g kiełbasy 
2 średnie cukinie
3 pomidory lub 400ml (puszka) pomidorów krojonych 
3 papryki ( ja użyłam 2 czerwonych i 1 zieloną)
passata pomidorowa (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku
sól i pieprz 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej chilli w proszku
suszona bazylia i minimalnie oregano

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż mięso się zarumieni - od czasu do czasu mieszając. 


2. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze przez 3 min.

3. Dorzucamy pozostałe warzywa: paprykę oraz cukinię pokrojone na większe kawałki. Chwilę podsmażamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw (słodką i ostrą papryką, bazylią i oregano).


4. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory lub pomidory z puszki wraz z passatą pomidorową. Gotujemy całość pod przykryciem około 15 minut. W między czasie kilka razy mieszając. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger