2 łyżki oliwy extra vergine
1 duża cebula
300g kiełbasy
2 średnie cukinie
3 pomidory lub 400ml (puszka) pomidorów krojonych
3 papryki ( ja użyłam 2 czerwonych i 1 zieloną)
passata pomidorowa (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej chilli w proszku
suszona bazylia i minimalnie oregano
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż mięso się zarumieni - od czasu do czasu mieszając.
2. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze przez 3 min.
3. Dorzucamy pozostałe warzywa: paprykę oraz cukinię pokrojone na większe kawałki. Chwilę podsmażamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw (słodką i ostrą papryką, bazylią i oregano).
4. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory lub pomidory z puszki wraz z passatą pomidorową. Gotujemy całość pod przykryciem około 15 minut. W między czasie kilka razy mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz