Składniki:
(przepis na 4 porcje)
duża pierś z kurczaka lub indyka
400g szpinaku mrożonego
ok. 10 suszonych pomidorów
1 cebula
1 op. ziołowego serka topionego
3 ząbki czosnku
200g śmietany 30%
200ml mleka
250g makarony ( w moim wypadku m. spaghetti bezglutenowy)
masło klarowane
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
1. Przyprawioną pierś z kurczaka/indyka obsmażyć na patelni.
2. Makaron wrzucić do osolonej, gotującej się wody i gotować aż będzie al dente.
3. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać:
pokrojone w paski suszone pomidory oraz starty czosnek. Dusić tak do miękkości na wolnym ogniu.
4. Następnie dodać mrożony szpinak i dusić, aż się rozmrozi.
Kolejno dodać: serek topiony, śmietanę, mleko oraz przyprawy. Gotować do momentu połączenia się wszystkich składników.
5. Na końcu włożyć makaron z kurczakiem, całość wymieszać.
Można również podawać warstwowo. Makaron polany sosem ze szpinaku i pomidorów oraz na wierzch kawałki kurczaka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz