Składniki:
Sos boloński
Sos beszamelowy
Płaty lasagne ok. 15 sztuk ( u mnie w wersji bezglutenowej)
200g startego parmezanu
1 bakłażan
Sos boloński:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
1 papryczka chilli
500g mięsa wieprzowego mielonego
1 szkl. białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
500g passaty pomidorowej
250ml bulionu wołowego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, bazylia, oregano
Oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
25g masła
40g mąki (ja dałam z tapioki, jednak ożna dodać tradycyjną pszenną)
400ml ciepłego mleka
Szczypta gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz
Przygotowanie:
1. Sos boloński - w garnku rozgrzać oliwę i zezklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać: posiekane w drobną kosteczkę seler naciowy, czosnek, papryczkę chilli oraz startą marchewkę. Dodać także wcześniej pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażyć i wymieszać z warzywami.
Podsmażyć mięso, co chwile mieszając. Następnie wyoeszać z warzywami i boczkiem.
Dolać wina i gotować tak na średnim ogniu przez około 4 minuty. Dodać kolejno: bulion, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową. Doprawić przyprawami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnoieje.( około 2 godzin). Od czasu do czasu mieszając.
2. Sos beszamelowy - masło roztopić w rondelku, dodać do niego mąkę i smażyć ciągle mieszając przez około 2 minuty, do uzyskania gładkiej zasmażki. Powoli, małym strumieniem dolewać mleko, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wylać trochę sosu beszamelowego i ułożyć suche płaty makaronu lasagne. Polać płaty sosem bolonegse, sosem beszamelowym i startym serem. Na sosy ułożyć warstwę bakłażanów pokrojonych w plasterki. Ponownie układamy makaron, polewamy sosem bolognese itd. ( te czynność powtarzamy do wyczerpania składników). Ostatnią warstwą powinien być makarony polane
sosem beszamelowym. Całość posypujemy startym parmezanem.
4. Pieczemy w piekarniku przez około 20 min. w 180 ' stopniach, góra i dół.
Wyjąć, odczekać 5 minut i pokroić w kawałki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz