28 stycznia

LASAGNE BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM

Składniki:
Sos boloński
Sos beszamelowy 
Płaty lasagne ok. 15 sztuk ( u mnie w wersji bezglutenowej) 
200g startego parmezanu
1 bakłażan 

Sos boloński
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
1 łodyga selera naciowego 
1 marchewka 
1 papryczka chilli 
500g mięsa wieprzowego mielonego 
1 szkl. białego wina 
4 łyżki koncentratu pomidorowego 
500g passaty pomidorowej 
250ml bulionu wołowego 
Przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, bazylia, oregano
Oliwa do smażenia 

Sos beszamelowy: 
25g masła
40g mąki (ja dałam z tapioki, jednak ożna dodać tradycyjną pszenną)
400ml ciepłego mleka 
Szczypta gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz 

Przygotowanie:

1. Sos boloński - w garnku rozgrzać oliwę i zezklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać: posiekane w drobną kosteczkę seler naciowy, czosnek, papryczkę chilli oraz startą marchewkę. Dodać także wcześniej pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażyć i wymieszać z warzywami. 
Podsmażyć mięso, co chwile mieszając. Następnie wyoeszać z warzywami i boczkiem. 
Dolać wina i gotować tak na średnim ogniu przez około 4 minuty. Dodać kolejno: bulion, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową. Doprawić przyprawami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnoieje.( około 2 godzin).  Od czasu do czasu mieszając. 

2. Sos beszamelowy - masło roztopić w rondelku, dodać do niego mąkę i smażyć ciągle mieszając przez około 2 minuty, do uzyskania gładkiej zasmażki. Powoli, małym strumieniem dolewać mleko, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. 

3. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wylać trochę sosu beszamelowego i ułożyć suche płaty makaronu lasagne. Polać płaty sosem bolonegse, sosem beszamelowym i startym serem. Na sosy ułożyć warstwę bakłażanów pokrojonych w plasterki. Ponownie układamy makaron, polewamy sosem bolognese itd.  ( te czynność powtarzamy do wyczerpania składników). Ostatnią warstwą powinien być makarony polane 
sosem beszamelowym. Całość posypujemy startym parmezanem. 

4. Pieczemy w piekarniku przez około 20 min. w 180 ' stopniach, góra i dół. 
Wyjąć, odczekać 5 minut i pokroić w kawałki. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger