Składniki:
1l. wody
2 łodygi trawy cytrynowej
10 suszonych liści kaffiru
2 łyżki galangalu
kilka małych pomidorków cherry
1/2 szkl. grzybów straw
1/2 czerwone tajskie papryczki średniej wielkości
3 łyżki sosu rybnego
1 1/2 łyżeczki tajskiej pasty chilli w oleju sojowym
1 puszka mleka kokosowego ( uwaga! do oryginalnej zupy tajskiej ostro kwaśnej tom yum goong mleka kokosowego nie dodajemy tylko KROWIE!, ale w tym przepisie jest inaczej ;) lub 1/2 szkl. mleka skondensowanego - nie słodzonego.
1 łyżka pasty tom yum
ok. 19 krewetek, średniej wielkości, nieobranych. Niegotowanych- szarych.
1 łyżka liści świeżej kolendry
2 limonki
Przygotowanie:
1. Krewetki obrać z pancerza. Oderwać główkę, zostawiając tłuszcz który mieści się pomiędzy głową, a korpusem. Oczyścić "jelitka". Skorupki po krewetkach umieścić w garnku. Podsmażyć i dodać 1l. wody. Wywar z krewetek gotować ok 15/20 min. Wyjąć skorupki, a bulion zostawić w garnku.
2. Papryczki chilli rozgnieść w moździerzu. Trawę cytrynową "pobić"- tępą stroną noża, aby wydobyć z niej aromat. Galangal pokroić w paski, a grzyby straw i pomidorki cherry kroimy na pół.
3. Liście kaffiru, galangal, trawę cytrynową i papryczkę chilli dodać do gotującego się wywaru z krewetek. Gotować tak ok.5 min. * Po tym czasie można odcedzić bulion. Część trawy cytrynowej i liści kaffiru wyjąć, by nie było ich zbyt dużo w zupie ( kwestie wizualne).
4. Dodać: mleko, grzyby straw. Następnie: pastę chilli, pastę tom yum, sos rybny.
5. Na sam koniec gotowania, przed samym podaniem dodać wcześniej oczyszczone krewetki. Jeśli zupę podawać będziemy później, wstrzymać się z dodaniem krewetek ponieważ będą zbyt twarde.
6. Podawać z posypaną kolendrą i ćwiartką limonki, aby każdy wedle gustu mógł dodać sok z limonki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz