Jest to Mazurek dla osób będących na diecie eliminacyjnej. Bez pszenicy, bez jajek i mleka.
Składniki:
Ciasto kruche I:
280g mąki bezglutenowej - w moim przypadku jest to mąka orkiszowa bezglutenowa
160g oleju kokosowego w stałej konsystencji
60 ml syropu klonowego
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub
Ciasto kruche II:
160g mąki ryżowej
160g mąki owsianej (bezglutenowej)
40g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml syropu klonowego
100 ml oleju kokosowego
Krem orzechowy:
250g masła orzechowego
70 ml syropu klonowego
1,5 łyżki soku z cytryny
Ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
migdały, morele i ulubione suszone owoce
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto I lub II ( obojętnie, które wybierzecie) połączyć ze sobą w mikserze bądź za pomocą łyżki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt suche i sypkie, koniecznie dodać więcej oleju i syropu. Masa powinna być wilgotna, aby można z niej było uformować kulę.
2. Blaszkę wyłożyć papierem. Dno wylepić dokładnie ciastem i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku ok. 20 min. w 180 C.
3. Składniki masy połączyć ze sobą w mikserze i rozsmarować na spodzie ciasta.
4. Udekorować owocami oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie.
5. Wstawić do lodówki do ostudzenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz