18 lutego

SKRZYDEŁKA NA RYŻU

Składniki:

1 kg skrzydełek
400g ryżu

Marynata do skrzydełek:
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki oregano 
2 łyżeczki tymianku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka ostrej papryki
odrobina soli i pieprzu 

Zalewa do ryżu:
130g masła
2 ząbki czosnku 
2 łyżki wegety ( ja przygotowuje ją samodzielnie) można zastąpić-3 kostkami rosołowymi drobiowymi
6 łyżek ketchupu 
5 szklanek wody
1 łyżeczka słodkiej papryki 
sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie:

1.  Skrzydełka doprawić tak jak lubisz najbardziej, albo zamarynować według mojej marynaty. Przyprawy mieszać wraz z olejem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Taka gotową marynatą nacierać skrzydełka. Jeśli mamy czas, odstawić  na 2h do lodówki, aby się przegryzło. 

2. Zalewa do ryżu: masło rozpuścić i dodać pozostałe wszystkie składniki.

3. Na blachę wsypać surowy ryż, a na nim układać zamarynowane wcześniej skrzydełka. Całość zalać zalewą.










4. Pieczemy w piekarniku przez 1 h i 30 min w 180 stopniach.


Smacznego konsumowania;) 

3 komentarze:

  1. Moja chrześniaczka jest wybitnym niejadkiem,którego niewiadomo czym karmić,a tu prosiła o dokładkę... Dałam tylko trochę mniej wody.Polecam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger