1 kg skrzydełek
400g ryżu
Marynata do skrzydełek:
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
odrobina soli i pieprzu
Zalewa do ryżu:
130g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki wegety ( ja przygotowuje ją samodzielnie) można zastąpić-3 kostkami rosołowymi drobiowymi
6 łyżek ketchupu
5 szklanek wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Skrzydełka doprawić tak jak lubisz najbardziej, albo zamarynować według mojej marynaty. Przyprawy mieszać wraz z olejem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Taka gotową marynatą nacierać skrzydełka. Jeśli mamy czas, odstawić na 2h do lodówki, aby się przegryzło.
2. Zalewa do ryżu: masło rozpuścić i dodać pozostałe wszystkie składniki.
3. Na blachę wsypać surowy ryż, a na nim układać zamarynowane wcześniej skrzydełka. Całość zalać zalewą.
Moja chrześniaczka jest wybitnym niejadkiem,którego niewiadomo czym karmić,a tu prosiła o dokładkę... Dałam tylko trochę mniej wody.Polecam i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszne polecam
OdpowiedzUsuń