Składniki:
500g mięsa z kurczaka (najlepiej udka bez kości)
1 cebula dymka
3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia
ryż
ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego ( u mnie w wersji bezglutenowej)
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
1 jajko
woda
sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanka bulionu kurzego
Przygotowanie:
1. Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru i odstawić do lodówki.
2. Dymkę (cz. biała i zielona) oraz chilli posiekać.
3. Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać je do ciasta tak aby dokładnie je pokryło.
4. Smażyć kurczaka na rozgrzanym oleju, wkładając kawałki kurczaka osobno, tak aby zapobiec ich sklejaniu. Następnie odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
5. W woku na 1 łyżce oleju smażyć chilli wraz z dymką. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając aż zgęstnieje. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka, wymieszać i podawać na gorąco z ugotowany ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz