18 lutego

GENERAL TSO CHICKEN

Składniki:

500g mięsa z kurczaka (najlepiej udka bez kości) 
1 cebula dymka 
3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia 
ryż 

ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego ( u mnie w wersji bezglutenowej)
1/2 łyżeczki białego pieprzu 
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej 
1 jajko 
woda 

sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka wody 
1 ząbek czosnku 
1 cm korzenia imbiru 
3 łyżki cukru 
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego 
1/2 szklanka bulionu kurzego

Przygotowanie:

1. Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru i odstawić do lodówki. 
2. Dymkę (cz. biała i zielona) oraz chilli posiekać. 
3. Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać je do ciasta tak aby dokładnie je pokryło. 
4. Smażyć kurczaka na rozgrzanym oleju, wkładając kawałki kurczaka osobno, tak aby zapobiec ich sklejaniu. Następnie odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. 
5. W woku na 1 łyżce oleju smażyć chilli wraz z dymką. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając aż zgęstnieje. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka, wymieszać i podawać na gorąco z ugotowany ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Głodomola , Blogger